CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA!


Synopsis texte CONSTRUIESTE-TI COMUNITATEA!


COD ROŞU

de Ana-Maria Costea

regia Miruna Dinu

scenografia Andrei Dinu

cu Sânziana Nicola, Andreea Eşanu

Centru de Transfuzii Sanguine, Bucureşti. Program de vară de la 7 la 11. În Boxa 1, Luminiţa, 30 de ani, cadru medical, şi Gina, 27 de ani, asistentă, îşi încep ziua de lucru. Ce se întamplă atunci când donatorii de sânge se lasă aşteptaţi? Când telefonul sună aproape fără întrerupere? Cand rezerva de sânge s-a epuizat? Situaţia devine critică atunci când cele două femei trebuie să facă faţă cererilor repetate şi insistente de sânge.

Afară!

de Mihaela Michailov

regia David Schwartz

scenografia Maria Pitea

cu Florina Gleznea, Maria Obretin, Sorin Poamă, Andrei Şerban,

Alexandru Secareanu, Monica Marinescu

Unde ne ducem evacuaţii? Ai primi în casa ta 6 oameni?

Jumătate în stradă, jumătate în bucătărie, sînt la un pas de evacuare. Cu maldărul de lucruri în mijlocul casei, locuitorii unei case nationalizate retrocedate trag de timpul care le-a mai rămas în locul unde trăiesc de-o viaţă. Recurg la orice tertipuri ca să-l impresioneze pe noul proprietar. Îşi aruncă în joc toate strategiile de frică să nu rămînă fără casă. Îşi pierd siguranţa, speranţa şi nu le mai arde de nimic. Nu mai fac faţă la viaţă. Au obligaţii, dar au şi drepturi pentru care se luptă îndîrjit în faţa autorităţilor. „Afară!” e textul unei situaţii de criză, al unui caz la limita dintre supravieţuirea în stare de urgenţă şi şansa unei reglementări salvatoare. Unde ne ducem evacuaţii?

FAPTE

de Andrei Ioniţă

regia Vera Ion

cu Sorin Poamă, Ana Pepine, George Costea

Un centru de reeducare ca o căsuţă din poveşti, în care copiii sunt liberi să facă tot ce le trece prin cap, au la dispoziţie tot ce-şi doresc şi din care pot pleca şi se pot întoarce oricând. Toate astea pentru a schimba comportamentul “deviant” al tinerilor rezidenţi. Şi totuşi, cum îşi percep aceştia problemele, cum trec la fapte, cum decid ce e bine şi ce e rău? Ce înseamnă să faci ceva rău?

PLASĂ

de Paul Duncă

regia: Ioana Păun

scenografia: Maria Pitea

cu Florina Gleznea, Kiki Găvruş, George Costea

Consiliul Executiv al Blocului M5 din Şos. Mihai Bravu nr. 27, reprezentat de Dumitru Miticã şi Evanghelina Marinescu consimte, dupã perioada de probã de 3 luni, la prelungirea contractului pe încă 12 luni pentru reclama stradalã ( tip mesh ) de pe faţada imobilului . Un singur locatar se opune şi refuză să semneze. E vorba despre Silvia Papacostea, proprietara apartamentului 172, dar bineînţeles Consiliul Executiv al Blocului M5 se va descurca şi de această dată.

LIVE

de Bogdan Georgescu

regia Bogdan Georgescu

scenografia: Vladimir Turturică

cu Edgar Nistor, Andreea Eşanu, Lala Misosniky, Andrei Ioniţă

“Mă auzi? Mă auzi?” “Da, eşti în direct.” “Transmitem în direct din Parlamentul României, cu cele două camere reunite în şedinţa publică, extraordinară. Legea nr. 116 din 15 martie 2002, privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, publicată în Monitorul Oficial numărul 193 din 21 martie 2002 se demonstrează a fi nefuncţională. Astfel, cele două camere reunite, deputaţi şi senatori împreună cu reprezentanţi ale diferitelor categorii marginalizate dezbat probleme pe care legea în vigoare nu le ia în calcul. Şedinţa este deschisă publicului şi se transmite în direct pe postul naţional de televiziune, pentru transparenţă. Ca să participi, trebuie să te implici. Din Rahova pentru ştiri, Clovna Uranus.”

27, 29, 30 septembrie

CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA! este un proiect Ofensiva Generozităţii (organizaţie neguvernamentală de artă comunitară / http.ogensivagenerozitatii.blogspot.com) pentru reprezentare culturală şi implicare socială, având ca principale direcţii creativitatea, documentarea si implicarea socială. Acest proiect introduce în România conceptul de artă comunitară – transformarea oamenilor dintr-o comunitate în participanţi activi la toate nivelurile procesului creativ.

Spectacolul de teatru comunitar CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA! realizat de tangaProject porneşte prin documentarea problemelor a cinci comunităţi din Bucureşti 2007. Cei implicaţi sunt chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, donatorii de sânge, copiii aflaţi în Centrul de reeducare Titan, locatarii blocurilor cu bannere, locuitorii zonei Rahova- Uranus. Cod Roşu, Afară!, Fapte, Plasa si Live sunt textele scrise în cadrul atelierului de dramaturgie tangaProject, coordonat de Bogdan Georgescu, Vera Ion şi David Schwartz, pornind de la arhivele digitale urbane realizate pe parcursul documentării, piese construite cu personaje si poveşti reale, implicate. La prezentarea în spectacol lectură a pieselor, membrii comunităţilor în construcţie au fost invitaţi să se implice în dezvoltarea textului, pentru o cât mai mare acurateţe. Tot atunci, actorii din cele cinci piese au avut ocazia să cunoască şi să documenteze prototipurile pe care urmează să le joace în spectacol. Pe 27, 29 şi 30 septembrie 2007, ora 18.00 vă aşteptăm în parcul VA URMA, intersecţia Căii Rahova cu Strada Sabinelor, lânga berăria germana. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Echipa Spectacolului CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA!

Dramaturgi: Ana Costea, Paul Dunca, Andreea Eşanu, Andrei Ioniţă, Mihaela Michailov

Regizori: Miruna Dinu, Bogdan Georgescu, Vera Ion, Ioana Păun, David Schwartz

Actori: George Costea, Andreea Eşanu, Cristina Gavruş, Florina Gleznea, Andrei Ioniţă, Monica Marinescu, Lala Misosniky, Sânziana Nicola, Edgar Nistor, Maria Obretin, Ana Pepine, Sorin Poamă, Alec Secareanu, Andrei Şerban

Scenografi: Andrei Dinu, Maria Pitea, Vladimir Turturică, Ştefan Ungureanu

PR: Mona Bozdog, Sorina Diaconu

CONSTRUIEŞTE-ŢI COMUNITATEA! Este un proiect finanţat de A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Contact:

Bogdan Georgescu- 0720469021

Sorina Diaconu - 0722844887