EVACUAREA laBOMBA - foto-reportaj


























ISTORIA CENTRULUI COMUNITAR laBOMBA

MARȚI – 26 IULIE 2011, orele 9:00, a avut loc evacuarea Centrului Comunitar pentru Educație Creativă și Artă Activă laBOMBA

calea Rahovei 194, sector 5, București

Inițiativa Ofensiva Generozității lansează FĂRĂ SPRIJIN - proiect de educație creativă și artă activă pentru comunitate versus proprietate, pentru spații comunitare și culturale, pentru reprezentare directă, împotriva distrugerii sistematice a țesutului social din România și în ultimă instanță, împotriva statului român care și-a abandonat cetățenii. Nu ne împotrivim evacuării din spațiul fizic, ne împotrivim evacuării conceptului de artă activă – artă comunitară, comunitate și lucru împreună, educație creativă și dezbaterii publice, chiar dacă spațiul fizic în care aceste lucruri s-au întâmplat în ultimii 3 ani nu mai există de marți dimineața – 26 iulie 2011. Mutarea într-un alt spațiu al Centrului Comunitar laBOMBA ar delegitima întreg demersul și și-ar pierde scopul, apariția lui fiind o necesitate exprimată de către comunitate și articulată cu sprijinul artiștilor implicați. Evacuarea Centrului plasează întreaga comunitate într-o poziție extrem de vulnerabilă - dispariția acesteia devine astfel o chestiune de câteva luni de zile. Paradoxal, Centrul Comunitar laBOMBA a fost câștigat în instanță și evacuat de către o firmă de avocatură pe lângă care funcționează și Centrul de Artă Contemporană LC Foundation (Lucia Cherecheș Foundation) – www.lcfoundation.ro – lămuritor pentru felul în care se întâlnesc tendințele corporatiste din business și arta conformistă și comercială.

Pe tot parcursul derulării proiectelor realizate de Ofensiva Generozității, în perioada 2006 – 2011, s-au făcut cereri, aplicații, prezentări și propuneri de parteneriat atât autorităților locale – Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 5, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, cât și naționale - Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pentru sprijinirea demersului și a posibilității de dezvoltare și continuare a activităților. Pe lângă faptul că de cele mai multe ori nu s-a primit niciun răspuns, în momentul inițierii unui dialog, orice posibilitate de materializare a unei colaborări a fost blocată fie de sistemul birocratic, fie de situația neclară a litigiului în care se afla spațiul Centrului Comunitar laBOMBA. Timp de cinci ani de zile, nici autoritățile locale nici cele naționale nu au putut găsi o soluție de asumare și preluare a unui program ce suplinea lipsa oricăror activități cultural educaționale, drepturi pe care statul este obligat să le asigure prin constituție, atât în zona Rahova Uranus, cât și în căminele culturale din România, program și metodă puse la dispoziție de către Inițiativa Ofensiva Generozității.

Inițiativa Ofensiva Generozității a pornit proiectele de artă comunitară în zona Rahova-Uranus în august 2006. Centrul Internațional pentru Artă Contemporană lansa în iulie 2006 un call for projects pentru zona Rahova Uranus, zonă în care urmau să-și mute sediul. Maria Drăghici și Bogdan Georgescu au documentat timp de o lună de zile cartierul Rahova, pentru scrierea aplicației. În timpul procesului de documentare și a experiențelor avute la fața locului au realizat că procesul de gentrificare în zonă este deja puternic și că scopul proiectului trebuie să fie reprezentarea și mediatizarea unei comunități care avea să dispară fără vreo mărturie a prezenței lor timp de 50 de ani.

Astfel, Drăghici și Georgescu decid să răstoarne situația propusă de CIAC cu sprijinul corporațiilor DC Communication și Headvertising în favoarea comunității Rahova Uranus, și să lanseze proiectul cu toate activitățile lui în ultima zi pentru depunerea dosarului în concursul lansat de CIAC, asumându-și realizarea lui indiferent de rezultatele selecției. Proiectului i se alătură și Irina Gâdiuță, regizor. Astfel ia naștere proiectul HARTA SENSIBILĂ – proiect de artă comunitară construit pe dezbateri publice după modelul speaker’s corner, documentarea ficționalizată a zonei – oamenii își povesteau istoriile în spațiul real ca și cum acesta nu ar mai fi existat deja, acțiuni comunitare – curățarea parcului, vizite la primărie, spectacole de teatru comunitar și instalația video pe trei canale Harta Sensibilă. Toate activitățile proiectului au avut loc în scuarul din intersecția Căii Rahova cu strada Sabinelor. Mutația majoră în acest demers artistic cultural se realizează prin concentrarea atenției pe lucrul cu oamenii, produsele artistice fiind consecințe ale acestui proces creativ de lucru pentru reprezentare prin artă. Documentarea și arhivarea tuturor evenimentelor și activităților se constituie în Arhiva Urbană Informală a Ofensivei Generozității.

După încheierea proiectului Harta Sensibilă și a intervenției susținute de CIAC, cei trei și-au dat seama că este esențial pentru comunitate continuarea demersului și a lucrului cu oamenii pe termen lung. Pentru Construiește-ți comunitatea! proiect realizat în 2007 se implică deja zeci de voluntari – artiști, jurnaliști, sociologi, antropologi. În cadrul acestui proiect cei trei își propun și crearea unui Centru Comunitar pentru coordonarea activităților proiectului și tot în cadrul acestui proiect sunt inițiate atelierele de educație creativă pentru comunitatea copiiilor din zona Rahova Uranus.

În urma proiectului Construiește-ți comunitatea! și a impactului atelierului de educație creativă pentru copii prezentat în concertul Biluna Jam Session, Cristina Eremia și Marin Eremia (deținătorii discotecii laBOMBA din zonă) invită artiștii implicați să continue activitățile în spațiul discotecii care își încetează activitatea de club. Astfel, ia naștere primul Centru Comunitar pentru Educație și Artă Activă din România, la inițiativa unei comunități defavorizate, subreprezentate educațional și cultural. Centrul va avea deschiderea oficială în iulie 2009, în urma unui proces de lucru cu comunitatea și de reconversie a fostei discoteci în centru comunitar și atelier de croitorie.

Începând cu 2008 și până în prezent, Inițiativa Ofensiva Generozității lansează o dublă strategie de construcție comunitară și diseminare a metodei de lucru, pe de o parte prin proiectele derulate și realizate în comunitatea Rahova Uranus, în laBOMBA (Flexible, Laboratorul Urban Mobil, Biluna Jam Session, Născut în Rahova, DRUM, Parada Femeii Evacuate, Improvision on generosity, Ziua Cartierului), pe de altă parte proiecte realizate în alte zone ale țării cu scopul construcției comunitare, diseminării experienței dobândite în Rahova și pentru crearea unei rețele de centre comunitare în România (Evacuarea Casei Studenților din Timișoara, Turneu la Țară, Kickstart Limanu, Casa Poporului). Toate aceste proiecte au în continuare ca scop înființarea Centrului Resursă pentru Educație Creativă și Artă Activă. Bazat pe experiența centrului pilot laBOMBA, Centrul Resursă cuprinde trei componente: Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă laBOMBA Rahova-Uranus, model pentru crearea unei rețele de centre comunitare în România, Centrul de Teatru Comunitar C.T.C. și Școala de Practică și Teorie Documentară Film Doc.